Convidats – Màrius Serra

Màrius Serra i Roig neix a Barcelona el 1963.

Estudia Filologia Anglesa a la Universitat Central de Barcelona i fa classes d’anglès a Sarrià, una experiència que li serveix per escriure la novel·la juvenil Tres és massa(1991). Abans, però, el 1987, publica Amnèsia, amb la qual obté el Premi El Brot 1987, que l’editorial Pòrtic atorgava a autors inèdits, i Linia (1987).

La seva gran passió, a més d’escriure, ha estat l’enigmística, la tècnica creativa que consisteix en la pràctica estètica de l’art de jugar amb els codis de signes, tal com el mateix autor la defineix. Ha dirigit la primera empresa catalana especialitzada en jocs de paraules, des d’on crea l’any 1989 la primera revista de jocs de paraules en català, Més. Manté una secció setmanal d’enigmística a l’Avui des de 1989 i, des de 1990, fa la secció diària de mots encreuats en català de La Vanguardia, a partir dels quals s’han publicat ja dos reculls en forma de llibre. Així mateix, ha col·laborat en nombrosos programes de ràdio i televisió.

És també membre del consell editor de Verbàlia, web sobre literatura i enigmística feta en català, espanyol i italià. Ha col·laborat en revistes especialitzades com El Acertijo de Buenos Aires i és el primer estranger del grup d’escriptors italians Oplepo (Opificio di Letteratura Potenziale). El seu llibre Manual d’enigmística (1991), una obra totalment innovadora en aquest camp en català, ha estat parcialment traduït a l’anglès.

Busca en les seves obres un model lingüístic català genuí i, alhora, prou modern per expressar tot allò que desitja, intentant suscitar l’interès per la pròpia llengua, des d’un vessant lúdic i creatiu.

D’entre les seves obres, també destaquen AblanatanalbA (1999) i el llibre de relats La vida normal, guardonat l’any 1999 amb el premi Ciutat de Barcelona de Literatura en català. El seu assaig Verbàlia ha estat guardonat amb el premi Crítica Serra d’Or i Lletra d’Or (2001), l’any 2006 la seva novel·la Farsa guanya el Premi Ramon Llull, i el 2012 rep el Premi Sant Jordi de novel·la per Plans de futur.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s