Convidats – Manel Esteller

Manel Esteller i Badosa  (Sant Boi de Llobregat, 1968) és director del programa d’Epigenètica i Biologia del Càncer de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), professor d’investigació ICREA (Institució Catalana d’Investigació i Estudis Avançats) i professor associat de la Universitat de Barcelona. Abans de la seva incorporació a l‘IDIBELL, Esteller va liderar el Laboratori d’Epigenètica del Càncer del Centro Nacional de Investigaciones Oncológicas (CNIO).

????????????????????????????????????

Nascut a Sant Boi de Llobregat l’any 1968, Manel Esteller és un referent internacional a l’àmbit de l’epigenètica. Es va llicenciar en medicina a la Universitat de Barcelona l’any 1992, on es va doctorar el 1996 amb un treball sobre la genètica molecular del carcinoma d’endometri. De l’any 1997 al 2001 va fer els estudis postdoctorals a la Johns Hopkins University (Baltimore, Estats Units), on va estudiar la relació entre la metilació de l’ADN i el càncer. De fet, el seu treball ha estat decisiu per demostrar que tots els tumors humans tenen en comú una alteració química concreta: la hipermetilació dels gens supressors de tumors.

És autor de més de tres-cents manuscrits originals acreditats en l’àmbit de les ciències biomèdiques, així com membre de nombroses societats científiques internacionals, editorials i crític de diverses revistes i entitats patrocinadores. El Dr. Esteller és també editor associat de les revistes “Cancer Research”, “The Lancet Oncology and Carcinogenesis”, redactor en cap de “Epigenetics”, assessor de “The Human Epigenome Project”, membre associat de “The Epigenome Network of Excellence” i president de la Societat d’Epigenètica.

Ha rebut nombrosos premis, com l’Investigador Jove de l’Associació Americana per a la Investigació del Càncer, el de la Cimera Mundial de la Salut i el Premi Nacional de Genètica.

Les seves aportacions contribueixen a demostrar la importància de factors externs en la modificació directa de gens amb efectes per a la seva regulació. A més a més, van suposar la base per a l’aprovació recent d’alguns fàrmacs antitumorals i obren el camí per a conèixer l’epigenoma humà, un projecte internacional en el qual Esteller ocupa un paper rellevant.

Els resultats de les seves investigacions pre-clíniques estan contribuint al desenvolupament de nous fàrmacs per al tractament del càncer.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s